Asioita joita et todennäköisesti tiennyt Réunionista

Alla on kerättynä kiinnostavia ja yllättäviäkin Réunionia koskevia faktoja, tällä kertaa keskittyen maantieteeseen ja ilmastoon:

Tiesitkö että Réunion on samalla EU:n sekä itäisin että eteläisin kolkka.

Tiesitkö että Réunionin maaperä on maailman nuorinta, ja saarelta löytyy mm. maailman nuorin hiekkaranta.

Tiesitkö että Réunionilta löytyy aktiivinen tulivuori Piton de la Fournaise on eräs maailman aktiivisimmista tulivuorista (joka purkautuu tätä juuri nytkin tätä blogikirjoitusta kirjoittaessa jo toista viikkoa), mutta samalla yksi helpoiten saavutettavissa olevista turisteille (mikä hieno yhdistelmä!).

Aktiivinen tulivuori Piton de la Fournaise ja Formica Leo -kraatteri.

Tiesitkö että Réunionin toinen tulivuori, Piton des Neiges, on koko Intian valtameren korkein huippu (3069m). Piton des Neiges ei ole enää aktiivinen, viimeisimmästä purkauksesta on ehtinyt kulua n. 20 000 vuotta.

Tiesitkö että Réunionilta löytyy paljon hienoja vesiputouksia, joista yksi näyttävimmistä on Trou de Fer, joka on yksi maailman korkeimmista vesiputouksista, yli 700m korkeudellaaan.

Trou de Fer -vesiputous

Tiesitkö että Réunionilla on mitattu useita maailman sade-ennätyksiä (eniten sadetta 12h aikana, 24h aikana, 72h aikana, 96h aikana, eniten sadetta yhdestä trooppisesta myrskystä). Ennätykset ovat mitattu trooppisten myrskyjen aikana.

Tiesitkö että Réunionin säätila vaihtelee voimakkaasti eri korkeuksissa, ja erilaisia mikroilmastoja onkin yli 200. Varpaita liplatellessa hiekkarannalla Intian valtameren laguunin turkoosissa vesissä lämpötila saattaa kohota paljonkin yli 30 C, mutta samaan aikaan vuoristossa parin kilometrin korkeudella voi olla verratuna suhteellisen viileää (esim. 10-20 C). Lämpötila alkaa laskea tasaisesti kun rannikolta nousee ylemmäksi. Vuoden kylmimpinä ajankohtina lämpötila vuoristossa saattaa ajoittain laskea öisin jopa nollan pintaan. Tällöin hento lumipeitekään ei ole täysin poissuljettu ajatus, joskin tämä on aika harvinaista.

Hiekkarannoilla lämpöä riitää ympäri vuoden. Veden lämpötilakin voi ylittää 30 C. Kuvan hiekkaranta on Trou d’Eau La Saline-les-Bainsissa, kuvattuna huhtikuussa 2021.