Shortseja, palmupuita ja aurinkoa: Ensimmäinen vuosi Réunionilla

Vuosi sitten jätimme perheeni kanssa Suomen taaksemme ja muutimme Réunionille. Ensimmäistä vuotta täällä, kuten muuallakin maailmassa, on osittain leimannut koronavirus, joka on välillä rajoittanut liikkumista ja tekemistä, mutta lopulta kuitenkin mielestäni suhteellisen vähän.

Hiekkarannoilla lämpöä ja auringonvaloa riittää. Kuvassa Trou d’Eau -hiekkaranta Saline-les-Bainsissa.

Réunionin parasta antia on ollut ilman muuta lämpö ja auringonvalo. Molempiin on tottunut nopeasti, mutta osaa niitä edelleen arvostaa. Vuoden ajan vaatetus on koostunut lähinnä shortseista, t-paidasta ja lenkkareista/flip-flopeista. Réunionilla voi kyllä tarvita joskus vähän lämpimämpääkin vaatetta, riippuen korkeudesta jossa asuu. Korkeammalla asuessa illat ja yöt voivat olla viileitä talvella (Suomen kesän aikaan). Me asumme hieman korkeammalla, ja lämpötilat ovat täällä mielestäni mukavammalla tasolla kuin ihan meren tasalla. Erityisesti kesäaikaan (Suomessa talviaikaan) helle voi olla meren tasolla aika voimakasta.

Piton de la Fournaisen ensimmäinen tulivuorenpurkaus vuodelle 2021 kesti jopa 1,5kk.

Yksi vuoden kohokohdista oli tulivuori Piton de la Fournaisen keväällä 1,5kk jatkunut tulivuorenpurkaus. Purkaukset ovat aina merkittävä tapahtuma Réunionilla, ja paikalliset mielellään menevät paikan päälle purkausta seuraamaan. Pääsimme myös perheen kanssa paikan päälle, ja vaikka sää ei tuolloin erityisesti suosinut eikä ihan lähelle purkausta vaellusta jatkettukaan, niin onhan se aina hieno näky nähdä aktiivinen tulivuorenpurkaus, vaikka vähän kauempaakin. Purkauksen yleisösuosion myötä aiheutuu usein mittavia ruuhkia muutenkin loppuosastaan hieman hankalalle ja kuoppaiselle tulivuorelle vievälle tielle, ja pysäköintimahdollisuudet ovat muutenkin siellä rajalliset. Pienimuotoinen autokaaos lienee aina lopputuloksena, joten suosittelen purkauksen aikaan vierailevia lähtemään tulivuorelle majoituspaikasta erittäin hyvissä ajoin, mielellään vielä pimeän aikaan. Näin säästyy monilta hankaluuksilta mitä liian myöhään liikkeelle lähteminen aiheuttaa. Réunionilaiset ovat muuten ylipäätään erittäin kekseliäitä pysäköimään autojaan, monesti olen jäänyt ihastelemaan/kummastelemaan mitä luovempia pysäköintiratkaisuja kun viralliset parkkipaikat ovat päässeet loppumaan, niin kaupungeissa kuin luontokohteissakin.

Sääilmiöt ovat välillä olleet Réunionilla extremeluokkaa. Ikinä en ole nähnyt niin paljon hetkittäistä vesisadetta kuin nyt keväällä kovien sadekuurojen aikaan. Kotiin menokin tuolloin hankaloitui, kun kaksi kotiin vievää tietä oli suljettu veden tulvittua niille. Suuret sademäärät eivät sinänsä ole Réunionilla mikään ihme, onhan täällä mitattu useita maailman sade-ennätyksiä (joskin voimakkaiden syklonien aikaan). Varoituksen sana myös pysäköidessä autoa lähelle meren rantaa : itse sain kerran koko auton sisäpesun merivedellä kun isohko aalto lävähti rantakivetykseen roiskauttaen vettä laajasti rannan puolelle, vaikka oletin auton olevan ihan turvallisella etäisyydellä.

Tyypillinen réunionilainen takeaway-lounas, rougail saucisses.

Riisiä on tullut syötyä paljon. Pidän réunionilaisesta takeaway-ruoasta, joka yleensä koostuu riisistä, pavuista/vihanneksista ja proteiinista (liha, kala). Yksinkertaista, mutta hyvää, ja kätevä lounas työpäivän oheen. Ja hintakin on suomalaisittain huokea, 5-6 euroa, astetta laadukkaammissa paikoissa sitten muutaman euron enemmän. Supermarketeissa ruoka ja elintarvikkeet ovat taas keskimäärin kalliimpia kuin manner-Ranskassa ja Suomessa, johtuen pitkälti varmastikin kuljetuskustannuksista. Mikään halpa paikka elää Réunion ei ole, mutta ei suomalaisittain erityisen kalliskaan.

Vaellusreitillä tulivuori Piton de la Fournaisen lähiympäristössä.

Vapaa-ajalle riittäisi enemmän tekemistä enemmän kuin löytyy vapaa-aikaa. Réunionin lukemattomat vaellusreitit niin vuoristossa kuin rantamaisemissa eivät ihan heti kävelemällä lopu. Vaelluksien vastapainoksi on mukava joskus pitää rento rantapäivä hiekkarannalla. Myös sukulaisten kanssa on tapana viettää yhdessä paljon aikaa, suku ja yhteisöllisyys ylipäätään ovat tärkeitä reunionilaisille.

Kokonaisuutena vuosi Réunionilla on ollut hienoa aikaa, ja muuttopäätös ei ole missään vaiheessa kaduttanut. Olemme kotiutuneet hyvin, oma mukava koti löytyi, työkuviotkin selkiytyivät, ja jälkikasvukin viihtyy mainiosti. Arki pyörii pitkälti samankaltaisella syklillä kuin Suomessakin, joten sinänsä arkielämään muutto ei ole tuonut suurensuuria muutoksia. Kaiken kaikkiaan olemme täällä onnellisia, ja toivottavasti mahdollisimman moni muukin pääsee myös kokemaan Réunionin upean saaren, sen näyttävän luonnon ja rennon elämäntyylin.

Lisää kiinnostavia juttuja Réunionilta löydät Facebook -sivultamme ja kuvia taustoituksineen Instagram -tililtämme. Tervetuloa seuraamaan eri sosiaalisen median kanaviamme saadaksesi heti tiedot uusista päivityksistä seuraavaltakin vuodelta Réunionilla!