Vaeltamassa: L’Étang-Salén kaunista laavarannikkoa ihastelemassa

Reitin pituus: 2,6 km

Vaativuus: Soveltuu kaikenikäisille

Miksi valita tämä reitti: Rannikon näyttävät laavamuodostelmat ja muutenkin hienot näkymät Intian valtamerelle

Réunionin eteläosan « pääkaupungin » Saint-Pierren läheisyydessä sijaitsevan L’Étang-Salén kaupunki on tunnettu tummahiekkaisesta hiekkarannastaan. Rannikolla on muutenkin nähtävissä saaren tuliperäinen historia mielenkiintoisten laavamuodostelmien muodossa. Lyhyehkö vaellus, tai ehkäpä enemmänkin kävelyretki, kannattaa aloittaa « Le Gouffre » -nimisen maamerkin parkkipaikalta. « Le Gouffre » on rantaan muodostunut laavamuodostelma, jonka halkeamista Intian valtameren voimakkaat aallot iskeytyvät näyttävästi rantaan.

L’Étang-Salén ”Le Gouffre”

Jatka kävelyä rantaa pitkin oikealle hiekkapohjaista polkua pitkin. Polku sopii hyvin kaikenikäisille, mutta lastenrattailla ei kannata liikkeelle lähteä, sen verran polulta löytyy laavakiveä ja muuta estettä. Polku kulkee meren läheisyydessä, ja useassa kohdassa on hienoja näköalapaikkoja josta voi ihailla rannikon laavamuodostelmia ja Intian valtamerta. Löytyypä reitiltä muutama laavan muodostoma lampi, joiden ääressä on mukava hengähtää, ja rohkeimmat voivat veteen pulahtaakin (Huom ! Haivaara on täällä todellinen, ja se kannattaa ottaa tosissaan). Jatka kävelyä aina pienelle parkkipaikalle saakka, jonka jälkeen paluu samaa reittiä. Reitin pituus on n. 1,3 km, joten kahteen suuntaan käveltynä matkaa on 2,6 km. Muista ottaa mukaan juotavaa, hattu ja aurinkorasvaa, koska auringon voimakkuus ja lämpö voivat täällä yllättää.

Reitti on suhteellisen helppokulkuinen, ja kulkee kokoajan meren läheisyydessä.

L’Étang-Salén « Le Gouffrella » vierailemiselle ja laavarannikon kävelylle ehkä paras viikonpäivä voisi olla sunnuntai, koska näin pääset samalla tutustumaan L’Étang Salén markkinoihin, jotka pidetään L’Étang-Salén hiekkarannan läheisyydessä joka sunnuntai-aamupäivä. Muita vinkkejä L’Étang-Salén vierailulle : tutustuminen L’Étang-Salén metsään (« Forêt de L’Étang-Salé »), joka on paikallisten keskuudessa hyvin suosittu ulkoilualue ja lapsiperheille soveltuva kompaktin kokoinen mutta sympaattinen krokotiilipuisto Croc Parc, josta löytyy nimestään huolimatta myös muita eläimiä kuin pelkkiä krokotiileja.

Rannikon laavamuodostelmat luovat hienon kontrastin Intian valtamerta vasten.
L’Étang-Salén luontoa

Lisää kiinnostavia juttuja Réunionilta löydät Facebook -sivultamme ja kuvia taustoituksineen Instagram -tililtämme. Tervetuloa seuraamaan eri sosiaalisen median kanaviamme saadaksesi heti tiedot uusista päivityksistä!

Réunionille matkustaminen helpottuu, myös koronarajoituksia lievennetty entisestään

Maanantaista 4.10.2021 alkaen Réunionille lentäviltä tuplarokotetuilta matkustajilta ei enää vaadita negatiivista koronavirustulosta. Tämä tarkoittaa suomalaiselle matkaajalle sitä, että koko lentoyhteys Helsinki-Pariisi-Saint-Denis onnistuu pelkällä passilla (tai henkilökortilla) ja rokotustodistuksella. Tätä helpommaksi lentäminen tuskin vähään aikaan tulee, erityisesti Réunionin tyyppiseen kaukaiseen trooppiseen kohteeseen.

Réunionilla koronavirustapaukset ovat laskeneet jo pidemmän aikaa, ja saarella voimassa olleista rajoituksista on pikkuhiljaa luovuttu. Nyt viimeisimpänä myös maanantaista 4.10.2021 alkaen luovutaan kokonaan öisestä ulkonaliikkumiskiellosta, joka oli aiemmin voimassa klo 23-05 välisenä aikana. Myös yökerhot pääsevät tuolloin avaamaan vihdoin ovensa, oltuaan kiinni viimeiset 1,5 vuotta.

Mitä rajoituksia Réunionilla on enää sitten jäljellä ? Maskia käytetään jatkossakin kaupoissa, ostoskeskuksissa ja muissa vastaavissa sisätiloissa. Lisäksi monet paikat, kuten mm. ravintolat, vaativat voimassaolevan « pass sanitairen », eli koronapassin. Passin käyttö on helppoa ja sujuvaa, ja suomalaisen rokotustodistuksen QR-koodin voi käsittääkseni skannata ranskalaiseen korona-appiin, joka löytyy suurimmista sovelluskaupoista nimellä TousAntiCovid.

Lue lisää : https://la1ere.francetvinfo.fr/reunion/fin-du-couvre-feu-allegement-du-port-du-masque-reouverture-des-discotheques-le-prefet-leve-des-mesures-sanitaire-a-la-reunion-1117660.html

https://www.linfo.re/la-reunion/societe/voyage-metropole-reunion-fin-des-tests-pcr-pour-les-personnes-vaccinees

Lisää kiinnostavia juttuja Réunionilta löydät Facebook -sivultamme ja kuvia taustoituksineen Instagram -tililtämme. Tervetuloa seuraamaan eri sosiaalisen median kanaviamme saadaksesi heti tiedot uusista päivityksistä!

Réunionin koronavirusrajoituksia purettu lisää, paluu normaaliin jo lähellä

Réunionin koronavirusrajoituksia on päätetty lieventää entisestään. Aiemmin viikonloppuisin voimassa olleesta 10km liikkumisrajoituksesta luovutaan kokonaan, ja ainoaksi merkittävämmäksi rajoitukseksi jää voimaan öinen ulkonaliikkumiskielto, jonka senkin alkamisaikaa on taas kertaalleen myöhäistetty, ja nyt kielto astuu voimaan vasta klo 23.

Rajoitusten purku antaa entistä vahvemman signaalin myös turismisektorille, että Réunion on valmis ottamaan vastaan turisteja, eikä turistien tarvitse huolestua rajoitusten aiheuttavan hankaluuksia lomamatkan aikana.

Réunionilla pidetään myös edelleen maskeja sisätiloissa ja ”pass sanitaire”, eli koronapassi on käytössä. Itse kuitenkin pidän näitä toimenpiteitä enemmänkin normaalielämän mahdollistajina, en rajoittavina tekijöinä.

Lähde: https://la1ere.francetvinfo.fr/reunion/allegement-des-mesures-a-la-reunion-le-couvre-feu-recul-a-23h-les-deplacements-ne-sont-plus-limites-a-10km-le-week-end-1104187.html

Lisää kiinnostavia juttuja Réunionilta löydät Facebook -sivultamme ja kuvia taustoituksineen Instagram -tililtämme. Tervetuloa seuraamaan eri sosiaalisen median kanaviamme saadaksesi heti tiedot uusista päivityksistä!

Kaukomatkalle koronapandemian loppuvaiheessa? Réunion tarjoaa kiinnostavan vaihtoehdon

Matkailu on tällä hetkellä monen turismista vahvasti elävän maan, erityisesti kaukokohteiden, osalta vielä hankalaa, ellei jopa mahdotonta. Euroopan alueelle, vaikkapa Välimeren maihin, pääsee suomalainen kohtuullisen vaivattomasti, mutta kauemmas haikaileva voi usein kohdata aika paljonkin hankaluuksia ja erilaisia rajoituksia, jopa maahantulokieltoja.

Réunion on kaukokohteista noin yleisesti ottaen mukava poikkeus : Réunionille (kuten manner-Ranskaankin) tarvitsee normaalien matkustusasiakirjojen lisäksi ainoastaan todistuksen saadusta koronarokotteesta. Karanteenivaatimuksia ei myöskään ole rokotetuille matkailijoille. Normaalioloissakin suomalainen voi matkata Réunionille pelkällä passilla/henkilökortilla. Matkailu onnistuu siis ilman sen suurempia monimutkaisuuksia.

Réunionin rannoilla lämpöä riittää ympäri vuoden, ja koronaviruspandemiasta johtuen tilaakin on normaalia enemmän (kuva tosin otettu jo ennen pandemiaa).

Välimeren kohteista poiketen Réunionin lämpö hellii ympäri vuoden, ja erityisesti suomalaisittain kylmään aikaan Réunionilla pääsee kokemaan kuumimmat helteet. Eri vuodenaikojen sopivuutta Réunionin matkalle käsiteltiin tarkemmin aiemmassa blogikirjoituksessa, josta löytyy myös allekirjoittaneen suositukset matkan ajankohdaksi. Nyt erityisesti on kuitenkin otollinen aika alkaa suunnitella Réunionin lomaa, koska turismi ei ole palannut saarelle läheskään täysimääräisenä, ja tästä johtuen tarjolla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua omassa rauhassa saaren luontoon, nähtävyyksiin ja hiekkarantoihin ilman normaaliajan turistijoukkoja (jotka toki nekin ovat suhteellisen maltillisia moneen suosittuun massaturismikohteeseen verrattuna).

Réunion tarjoaa useita näyttäviä vesiputouksia. Kuvassa Cascade Niagara Saint-Suzannessa.

Yhteydet Réunionille ovat nyt Suomesta paremmat kuin ovat olleet pitkään aikaan. Tämä johtuu siitä, että myös Air France on aloittanut suorat lennot Helsingistä Pariisiin, ja luonnollisesti myös Finnairin siivillä pääsee Ranskan pääkaupunkiin päivittäin. Pariisista Réunionin pääkaupunkiin Saint-Denisiin lentää useat eri lentoyhtiöt, mm. edellä mainittu Air France, Air Austral (Réunionin oma lentoyhtiö, jolle iso suositus!), Corsair ja French Bee.

Tulivuori Piton de la Fournaise on yksi Réunionin suosituimmista nähtävyyksistä, ja tulivuoren huipulle aivan kraaterin suulle vievä vaellusreitti on takuulla yksi unohtumattomimmista kokemuksista joita saari tarjoaa.

Réunionin tämänhetkinen koronatilanne on vielä herkkä, mutta kokoajan parantumaan päin, ja tästä syystä useista rajoituksista on asteittain luovuttu. Toistaiseksi saarella on vielä joitain vaikuttavampia rajoituksia voimassa (mm. öinen ulkonaliikkumiskielto ja viikonloppuisin rajattu 10km säde liikkumiseen), mutta olettaisin että näistäkin lähitulevaisuudessa luovutaan, erityisesti rokotuskattavuuden noustessa. Paluu täysin normaaliin on siis edessä piakkoin Réunionillakin. Katso tästä linkistä vielä lisää syitä miksi matkustaa juuri Réunionille.

Lisää kiinnostavia juttuja Réunionilta löydät Facebook -sivultamme ja kuvia taustoituksineen Instagram -tililtämme. Tervetuloa seuraamaan eri sosiaalisen median kanaviamme saadaksesi heti tiedot uusista päivityksistä!

Shortseja, palmupuita ja aurinkoa: Ensimmäinen vuosi Réunionilla

Vuosi sitten jätimme perheeni kanssa Suomen taaksemme ja muutimme Réunionille. Ensimmäistä vuotta täällä, kuten muuallakin maailmassa, on osittain leimannut koronavirus, joka on välillä rajoittanut liikkumista ja tekemistä, mutta lopulta kuitenkin mielestäni suhteellisen vähän.

Hiekkarannoilla lämpöä ja auringonvaloa riittää. Kuvassa Trou d’Eau -hiekkaranta Saline-les-Bainsissa.

Réunionin parasta antia on ollut ilman muuta lämpö ja auringonvalo. Molempiin on tottunut nopeasti, mutta osaa niitä edelleen arvostaa. Vuoden ajan vaatetus on koostunut lähinnä shortseista, t-paidasta ja lenkkareista/flip-flopeista. Réunionilla voi kyllä tarvita joskus vähän lämpimämpääkin vaatetta, riippuen korkeudesta jossa asuu. Korkeammalla asuessa illat ja yöt voivat olla viileitä talvella (Suomen kesän aikaan). Me asumme hieman korkeammalla, ja lämpötilat ovat täällä mielestäni mukavammalla tasolla kuin ihan meren tasalla. Erityisesti kesäaikaan (Suomessa talviaikaan) helle voi olla meren tasolla aika voimakasta.

Piton de la Fournaisen ensimmäinen tulivuorenpurkaus vuodelle 2021 kesti jopa 1,5kk.

Yksi vuoden kohokohdista oli tulivuori Piton de la Fournaisen keväällä 1,5kk jatkunut tulivuorenpurkaus. Purkaukset ovat aina merkittävä tapahtuma Réunionilla, ja paikalliset mielellään menevät paikan päälle purkausta seuraamaan. Pääsimme myös perheen kanssa paikan päälle, ja vaikka sää ei tuolloin erityisesti suosinut eikä ihan lähelle purkausta vaellusta jatkettukaan, niin onhan se aina hieno näky nähdä aktiivinen tulivuorenpurkaus, vaikka vähän kauempaakin. Purkauksen yleisösuosion myötä aiheutuu usein mittavia ruuhkia muutenkin loppuosastaan hieman hankalalle ja kuoppaiselle tulivuorelle vievälle tielle, ja pysäköintimahdollisuudet ovat muutenkin siellä rajalliset. Pienimuotoinen autokaaos lienee aina lopputuloksena, joten suosittelen purkauksen aikaan vierailevia lähtemään tulivuorelle majoituspaikasta erittäin hyvissä ajoin, mielellään vielä pimeän aikaan. Näin säästyy monilta hankaluuksilta mitä liian myöhään liikkeelle lähteminen aiheuttaa. Réunionilaiset ovat muuten ylipäätään erittäin kekseliäitä pysäköimään autojaan, monesti olen jäänyt ihastelemaan/kummastelemaan mitä luovempia pysäköintiratkaisuja kun viralliset parkkipaikat ovat päässeet loppumaan, niin kaupungeissa kuin luontokohteissakin.

Sääilmiöt ovat välillä olleet Réunionilla extremeluokkaa. Ikinä en ole nähnyt niin paljon hetkittäistä vesisadetta kuin nyt keväällä kovien sadekuurojen aikaan. Kotiin menokin tuolloin hankaloitui, kun kaksi kotiin vievää tietä oli suljettu veden tulvittua niille. Suuret sademäärät eivät sinänsä ole Réunionilla mikään ihme, onhan täällä mitattu useita maailman sade-ennätyksiä (joskin voimakkaiden syklonien aikaan). Varoituksen sana myös pysäköidessä autoa lähelle meren rantaa : itse sain kerran koko auton sisäpesun merivedellä kun isohko aalto lävähti rantakivetykseen roiskauttaen vettä laajasti rannan puolelle, vaikka oletin auton olevan ihan turvallisella etäisyydellä.

Tyypillinen réunionilainen takeaway-lounas, rougail saucisses.

Riisiä on tullut syötyä paljon. Pidän réunionilaisesta takeaway-ruoasta, joka yleensä koostuu riisistä, pavuista/vihanneksista ja proteiinista (liha, kala). Yksinkertaista, mutta hyvää, ja kätevä lounas työpäivän oheen. Ja hintakin on suomalaisittain huokea, 5-6 euroa, astetta laadukkaammissa paikoissa sitten muutaman euron enemmän. Supermarketeissa ruoka ja elintarvikkeet ovat taas keskimäärin kalliimpia kuin manner-Ranskassa ja Suomessa, johtuen pitkälti varmastikin kuljetuskustannuksista. Mikään halpa paikka elää Réunion ei ole, mutta ei suomalaisittain erityisen kalliskaan.

Vaellusreitillä tulivuori Piton de la Fournaisen lähiympäristössä.

Vapaa-ajalle riittäisi enemmän tekemistä enemmän kuin löytyy vapaa-aikaa. Réunionin lukemattomat vaellusreitit niin vuoristossa kuin rantamaisemissa eivät ihan heti kävelemällä lopu. Vaelluksien vastapainoksi on mukava joskus pitää rento rantapäivä hiekkarannalla. Myös sukulaisten kanssa on tapana viettää yhdessä paljon aikaa, suku ja yhteisöllisyys ylipäätään ovat tärkeitä reunionilaisille.

Kokonaisuutena vuosi Réunionilla on ollut hienoa aikaa, ja muuttopäätös ei ole missään vaiheessa kaduttanut. Olemme kotiutuneet hyvin, oma mukava koti löytyi, työkuviotkin selkiytyivät, ja jälkikasvukin viihtyy mainiosti. Arki pyörii pitkälti samankaltaisella syklillä kuin Suomessakin, joten sinänsä arkielämään muutto ei ole tuonut suurensuuria muutoksia. Kaiken kaikkiaan olemme täällä onnellisia, ja toivottavasti mahdollisimman moni muukin pääsee myös kokemaan Réunionin upean saaren, sen näyttävän luonnon ja rennon elämäntyylin.

Lisää kiinnostavia juttuja Réunionilta löydät Facebook -sivultamme ja kuvia taustoituksineen Instagram -tililtämme. Tervetuloa seuraamaan eri sosiaalisen median kanaviamme saadaksesi heti tiedot uusista päivityksistä seuraavaltakin vuodelta Réunionilla!

Trou de Ferin suosittu näköalatasanne suljettu maanvyörymän vuoksi

Yksi Réunionin näyttävimmistä ja suosituimmista näköalatasanteista, Trou de Ferin vaellusreitin näköalatasanne, on suljettu maanvyörymän vuoksi. Jyrkän rinteen reunalla sijaitsevan näköalatasanteen välittömässä läheisyydessä on tapahtunut isohko maanvyörymä, ja viranomaisten mukaan näköalatasanteen turvallisuutta ei voida taata, joten koko vaellusreitti ja näköalatasanne päätettiin sulkea.

Näköalatasanteelle vievä vaellusreitti on eräs Réunionin suosituimmista, ja itse näköalatasanteelta on hienot näkymät Trou de Ferin vesiputoukselle, joka on yksi maailman korkeimmista vesiputouksista yli 700 metrin korkeudellaan. Vaellusreitti ei ole vaativammasta päästä, koska reitin korkeuserot ovat réunionilaisittain hyvin maltilliset (+180m) ja muutenkin reitti on suhteellisen hyväkuntoinen. Vaellukseen voi kuitenkin helposti muutama tunti mennä, joten peruskuntoa reitti kuitenkin vaatii.

Lähde: https://la1ere.francetvinfo.fr/reunion/effondrement-d-une-partie-de-la-paroi-du-tour-de-fer-le-belvedere-ferme-1078933.html

Lisää kiinnostavia juttuja Réunionilta löydät Facebook -sivultamme ja kuvia taustoituksineen Instagram -tililtämme. Tervetuloa seuraamaan eri sosiaalisen median kanaviamme saadaksesi heti tiedot uusista päivityksistä!

Réunionin koronavirusrajoituksia kiristetty väliaikaisesti – luottoa valoisampaan tulevaisuuteen kuitenkin löytyy

Kuten muuallakin maailmassa, myös Réunionilla Covid-19 -pandemiatilanne on viime aikoina vaikeutunut entisestään, ja tilannetta on pyritty rauhoittamaan suomalaisittain kovilla väliaikaisilla (voimassa 2 viikkoa) rajoitustoimilla :

– Ulkonaliikkumiskielto päivittäin klo 18-05 välisenä aikana. Ainoastaan tietyissä poikkeustapauksissa tästä voidaan poiketa.

– Liikkuminen rajattu 10km säteelle kodista, sunnuntaisin 5km säteelle. Viranomaiset ovat julkistaneet verkkopalvelun, josta omaa sallittua liikkumisaluetta voi tarkistella.

– « Pass sanitaire » eli koronapassi on tullut käyttöön. Ilman passia ei ole asiaa moniinkaan paikkoihin : mm. ravintoloihin, baareihin, suurempiin ostokeskuksiin, elokuvateattereihin, museoihin, sairaaloihin, urheilutapahtumiin ja esim. lentokoneeseen ei ole jatkossa asiaa ilman asianmukaista todistusta. Itse passin sai näppärästi rokotustodistuksesta löytyneellä QR-koodilla ranskalaiseen koronavilkkua vastaavaan appiin, ja käyttö vaikuttaa todella näppärältä.

Tulivuori Piton de la Fournaisea ympäröivää luontoa. Réunion näyttävine luontokohteineen voisi hyvin toimia terveysturvallisen kaukomatkailun esikuvana.

Kovat rajoitustoimet voivat toki hetkellisesti yksittäistä kansalaista harmittaa, mutta uskon että erityisesti Réunionin tyyppisellä saarella tiukat rajoitustoimet (yhteiskunnassa ja erityisesti lentokentällä joka on käytännössä ainoa ns. « point of entry ») ja erityisesti rokottamattomia koskevien lisärajoitusten myötä oletettavasti nousuun kääntyvä rokotuskattavuus voivat hyvinkin johtaa siihen, että tauti saadaan lopulta Réunionilla hyvin hallintaan, ja sitä myötä myös saaren talous ja turismi saisivat paljon kaivattua lisäbuustia.

Pidän tilannetta kaikista tämän hetken haasteista huolimatta kuitenkin Réunionille ennen kaikkea suurena mahdollisuutena, kunhan rokotuskattavuus saadaan nostettua korkealle tasolle ja maahantulomuodollisuuksia kehitetään siihen suuntaan, että tautia saadaan pidettyä mahdollisimman paljon poissa Réunionilta. Terveysturvalliselle kaukomatkailulle on varmasti kysyntää jatkossa, ja Réunion muutenkin lähtökohtaisesti turvallisena kaukokohteena on tässä suurten mahdollisuuksien edessä.

Lisää kiinnostavia juttuja Réunionilta löydät Facebook -sivultamme ja kuvia taustoituksineen Instagram -tililtämme. Tervetuloa seuraamaan eri sosiaalisen median kanaviamme saadaksesi heti tiedot uusista päivityksistä!

Réunionin vuoden merkittävin ralli ajetaan tänä viikonloppuna

Réunionin suosituin rallikilpailu, Tour Auto, ajetaan taas tänä viikonloppuna yhden välivuoden jälkeen. Kilpailu koostuu yhteensä 11 erikoiskokeesta, joiden yhteispituus on 144,30 km.

Perjantaina ajetaan pohjoisessa pääkaupunki Saint-Denisin ympäristössä, Saint-Denisissä ja Saint-Suzannessa. Lauantaina erikoiskokeita ajetaan idässä (Saint-Anne), etelässä (Le Tampon) ja länsirannikkolla (Étang-Salé ja Saint-Leu). Sunnuntain erikoiskokeet ajetaan länsirannikolla Trois-Bassinsissa ja Saint-Paulissa.

Viimeksi järjestetyn kisan voitti kaksikko Damien Dorseuil/Kévin De Berge, autonaan Ford Fiesta R5.

Tässä vielä video viimeksi järjestetystä tapahtumasta vuodelta 2019:

Lisätietoja kilpailusta (ranskaksi): https://www.asareunion.re/

Lähde: https://www.linfo.re/sports/sports-mecaniques/coup-d-envoi-du-52e-tour-auto-ce-vendredi

Kuva: makamuki0 / Pixabay

Lisää kiinnostavia juttuja Réunionilta löydät Facebook -sivultamme ja kuvia taustoituksineen Instagram -tililtämme. Tervetuloa seuraamaan eri sosiaalisen median kanaviamme saadaksesi heti tiedot uusista päivityksistä!

Réunionilaisia suosikkituotteitani

Vaikka Réunion onkin profiloitunut pitkälti lomakohteeksi, niin oikeasti paikallisten elämä ei suurelta osin pyöri ainoastaan turismin ympärillä, vaan saarella on yllättävän paljon omaa teollisuutta ja tuotantoa. Omia suosikkeja paikallisista tuotteista ovat mm. seuraavat :

– Piton des Neiges -jugurtit. Paikallisen brändin jugurtit ovat hieman kalliimpia kuin kansainvälisten kilpailijoiden tuotteet, mutta maultaan mielestäni parempia, ja makuvalikoimasta löytyy kiinnostavia réunionilaisia trooppisia makuja. https://www.facebook.com/pitondesneigesreunion/

– Portello ja Cot -limpparit. Ilman muuta maistamisen arvoisia, ja voisin helposti kuvitella näille suuremmatkin markkinat maailmalta. Erityisesti Portello on ihastuttanut allekirjoittanutta maullaan.

– Mascarin -suklaat. Paikallinen Fazerin vastine, laatu erinomaista ja makuyhdistelmiä löytyy joka lähtöön. http://www.mascarin.fr/en/

– Fromages de la Réunion -juustot. Ranskalaisia juustoja ehkä hieman réunionilaisella tvistillä. https://fromagesdelareunion.re/

– Royal Bourbon -hillot. Oma suosikki aamiaispöytään on Royal Bourbonin banaanihillo. https://www.royalbourbon.com/

– Royal Bourbon -chilisekoitukset. Näistä saa ruokiin hyvin lisäytyä, mutta varovaisuutta mukaan ettei ruoasta tule liian tulista ! Erityismaininta Royal Bourbonin « Achards de citron », joka antaa riisiin sekoitettuna hyvin sitruunaista lisämakua riisiruokiin, eikä ole liian tulinen. https://www.royalbourbon.com/

– Alkoholijuomista réunionilaiset rommit. Merkkejä on useita, mm. Isautier (https://www.isautier.com/en/), Chatel (https://distilleriechatel.com/) ja Charrette (https://www.rhum-charrette.com/). Makuyhdistelmiä löytyy joka lähtöön ja erityisesti trooppiset maut ovat hyvin edustettuina.

Americaine sarcives Cot-limpparilla

– Katuruokien parhaimmistoa ovat « americaines », « sarcives », « samoussas » ja « bouchons ». Americaine on juustolla, ranskalaisilla ja yleensä lihalla täytetty uunissa lämmitetty patonki, joka tarjoaa paljon syötävää pienellä rahalla. Sarcivet, samoussat ja bouchonit ovat pienempään nälkään sopivia naposteltavia : sarcive hunajapaahdettua lihaa, samoussat (ylhäällä kuvassa) intialaistyyppisiä naposteltavia ja bouchonit taas tulevat aasian suunnalta. Nämä kaikki kuvastavat hyvin Réunionin monikulttuurista ruokakulttuuria.

– Vaatemerkit L’éffet Peï ja Pardon. Molemmat tarjoavat nuorekkaita ja värikkäitä vaatteita jotka soveltuvat mainiosti Réunionin trooppiseen ympäristöön. https://www.leffetpei.re/ ja https://www.pardon.re/

-LGM Le Glacier Moderne -maitopirtelöbaarit. Mikäpä sen mukavampaa kuumana päivänä voisi olla kuin viilentävä maitopirtelö. LGM:n makuvalikoima on laaja, kattaen mm. paikalliset hedelmät. Ketjulla on liikkeitä myös ranskankielisessä Afrikassa, mm. Kamerunissa ja Senegalissa.

Lisää kiinnostavia juttuja Réunionilta löydät Facebook -sivultamme ja kuvia taustoituksineen Instagram -tililtämme. Tervetuloa seuraamaan eri sosiaalisen median kanaviamme saadaksesi heti tiedot uusista päivityksistä!

Kuva: EtoileOfficial / Pixabay

Réunionin koronavirusrajoituksia lievennetty entisestään

Réunionin paikallishallinto on 30.6.2021 linjannut koronarajoituksien lieventämisestä heinäkuun alusta lähtien seuraavasti:

  • Yöllisestä (klo 21-05) ulkonaliikkumiskiellosta luovutaan kokonaan
  • Ravintolat, baarit, elokuvateatterit jne. saavat olla auki aina klo 23 saakka
  • Maskia tulee pitää tilanteissa joissa ihmisiä kokoontuu, kuten esim. toreilla, busseissa, lentokentällä. Julkisissa sisätiloissa kuten ostoskeskuksissa tai kaupoissa maskipakko säilyy myös edelleen. Huom! Maskia ei tarvitse pitää luontokohteissa (mm. hiekkarannat, metsät, puistot).

Lentomatkustajille vaatimukset ovat tällä hetkellä seuraavat:

  • Rokotetut: negatiivinen PCR-testi, rokotustodistus, täytetty kontaktienjälijitys -dokumentti
  • Ei-rokotetut: matkustaminen onnistuu ainoastaan mikäli matkalle on erityisen tärkeä syy
Réunionin luontoon pääsee paikan päällä tutustumaan käytännössä ilman rajoituksia. Kuvassa näkymä Salazien kalderalaaksoon.

Nyt voimassa olevat rajoitukset eivät mielestäni ole sellaisia, etteikö täysipainoinen lomailu Réunionilla onnistuisi jo, eivätkä rajoitukset nyt ulkonaliikkumiskiellon loputtua merkittävästi poikkea esimerkiksi Suomen vastaavista. Réunionin keskeisimmät nähtävyydet ja aktiviteetit ovat kuitenkin luontokohteita/-kohteissa, joissa siis maskiakaan ei tarvitse käyttää.

Virustilanteen kehittymistä seurataan Réunionilla tarkasti ja muutokset voimassa oleviin rajoituksiin ovat mahdollisia riippuen siitä mihin suuntaan tilanne kehittyy. Matkaa suunnitellessa/varatessa kannattaa aina luonnollisesti ensiksi tarkistaa voimassaolevat rajoitukset, koska ne voivat muuttua nopeastikin.

Lähteitä: https://la1ere.francetvinfo.fr/reunion/fin-du-couvre-feu-fermeture-des-bars-et-restaurants-a-23h-allegement-du-port-du-masque-le-prefet-de-la-reunion-ajuste-sa-lutte-contre-le-covid-19-1048594.html

http://www.reunion.gouv.fr/voyageurs-liste-des-pieces-a-presenter-a-l-a8364.html

Lisää kiinnostavia juttuja Réunionilta löydät Facebook -sivultamme ja kuvia taustoituksineen Instagram -tililtämme. Tervetuloa seuraamaan eri sosiaalisen median kanaviamme saadaksesi heti tiedot uusista päivityksistä!